RECENZE: Fujitsu Lifebook S938 - 13.3'' přísně pracovní notebook, na časté nošení, s tichým chodem

6. 9. 2018 06:17    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Na první pohled se může zdát zastarale, kvůli vzhledu, po bližším zkoumání je ale jasné, že se jedná o notebook, kde je na prvním místě praktičnost pro pracovní využití. Nabízí moderní komponenty a především modulární koncept a dokování, což je dnes již skoro rarita, leckdo ji ovšem ocení.

Fujitsu Lifebook S938 - 13.3'' přísně pracovní notebook, na časté nošení, s tichým chodem

Základní popis

Fujitsu má výrazně delší životní cyklus konceptu šasi, než většina ostatních výrobců. Firma s původem z Japonska a výrobou v Německu, sází více na evoluci než revoluci a jde cestou postupného vylepšování toho, co jim funguje, spíše než cestou radikálních změn ve snaze zaujmout vzhledem. U firemních notebooků bývají běžné 2 roky, i u konkurence, korporátní klientela to tak vyžaduje. Fujitsu Lifebook S9 jsme v redakci poprvé testovali už v roce 2014, téměř na chlup přesně před čtyřmi roky, proto je tato recenze doplňková. Z vnějšího pohledu popíšu hlavní změny. Výkonové testy budou standardní, protože technologie v útrobách notebooku jsou výrazně jiné.

Fujitsu Lifebook S938 - maximální úhel otevření 150°
Fujitsu Lifebook S938 - maximální úhel otevření 150°

Fujitsu zapracovalo na tuhosti víka, velký podíl na tom má dotykové sklo před displejem, při otevírání za prostředek, kde je umístěn i výstupek pro snazší manipulaci, je vše v pořádku. Aby se na displeji projevily nechtěné změny barev a podsvícení, je potřeba už poměrně dost tlačit na zadní stranu víka nebo s ním kroutit. Tužší jsou i panty. Maximální úhel otevření jsem naměřil 150°.

Fujitsu Lifebook S938 - levý bok
Fujitsu Lifebook S938 - levý bok

Celková pevnost konstrukce je na vysoké úrovni. Plasty vidím jen na vnitřní straně víka, je z něj kryt baterie a plastové jsou samozřejmě i klávesy. Pracovní plocha je ze slitiny lehkých kovů, podobně jako vnější strana víka. Spodní kryt je z plechu, zevnitř ošetřený bezpečnostním postřikem a kombinovaný s drobnými plastovými prvky. Gumové jsou pochopitelně nožičky. Barevná kombinace zůstala naprosto stejná, zevnějšek je černý s perleťovým efektem, pracovní plocha má stříbrnou barvu, která dobře odolává viditelným otiskům prstů, na víku jsou vidět znatelně.

Fujitsu Lifebook S938 - pravý bok
Fujitsu Lifebook S938 - pravý bok

Výbava rozhraní je téměř identická. USB-A konektor na levém boku se změnil v USB-C 3.1 Gen 1. Kombinovaný audio jack se přesunul z pravého boku na levý. Uvnitř notebooku je volitelný LTE modul, slot pro SIM kartu je pod baterií, trochu nešikovně řešen, ale naštěstí je třeba s kartou manipulovat jen málo kdy. Čtečka otisku prstu se změnila na PalmSecure, čtečku krevního řečiště v dlani, jde o specialitu Fujitsu, v nabídce je volitelně nadále i čtečka otisku prstu, záleží na konfiguraci. Vše ostatní je stejné.

Fujitsu Lifebook S938 - dokovací stanice, zadek s porty
Fujitsu Lifebook S938 - dokovací stanice, zadek s porty

Ač už může na leckoho působit optická mechanika archaicky, důležité je, že je umístěna v modulární šachtě, takže ji lze snadno, během pár vteřin, povolením jediné mechanické pojistky prstem, vyměnit za další baterii nebo třeba HDD či SSD. Fujitsu umí konfigurace na zakázku, takže za optickou mechaniku ani nemusíte platit. Další podstatnou záležitostí je dokovací konektor na spodku notebooku. Dokovací stanice nabízí stále stejná rozhraní. Notebooků s dokovací stanicí ubývá, což mě osobně překvapuje, protože sám se na jednu v kanceláři připojuji každý pracovní den, už několik let, a je to obrovské zjednodušení, oproti otrockému zapojování několika kabelů.

Fujitsu Lifebook S938 - dokovací stanice s notebookem
Fujitsu Lifebook S938 - dokovací stanice s notebookem

Výrobcem udané rozměry jsou 316 x 214 x 28,9 mm a kupodivu odpovídají i naměřeným v redakci, tedy především tloušťka včetně gumové nožky. Naměřená hmotnost je naopak o něco vyšší, těsně přes 1.5 kg, každá konfigurace váží trochu jinak, ve specifikaci je zřejmě ta nejlehčí. Mobilita je stále velmi vysoká, hlavně díky rozměrům, vahou jde ještě stále o přijatelnou hodnotu, i když dnes již existují konkurenti i s hmotností těsně pod 1 kg. Mimochodem, optická mechanika váží 110 g a jde ji snadno vyměnit i za lehčí plastovou záslepku.

Fujitsu Lifebook S938 - pravoní plocha
Fujitsu Lifebook S938 - pravoní plocha

K lepšímu se změnil touchpad, dostal zpět dvě klasická tlačítka, navíc s příjemným stiskem, za to má ode mě Fujitsu pochvalu, že ustoupilo od módního nesmyslu jednotlačítkových touchpadů a vrátilo se zpět k praktičnosti. Pod touchpadem je umístěna volitelná čtečka NFC. Klávesnice, indikační prvky, hlavní vypínač a tlačítko ECO zůstaly z 99,99% stejné, všiml jsem si jen změny barvy indikace zapnutí notebooku, z modré na bílou.

Recenze

Diskuse