RECENZE: Acer Swift 3 (SF313-52G) - 13.5'' notebook s 3:2 LCD, dostupný a tenký, s dedikovanou grafikou

29. 4. 2020 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Acer Swift 3 (SF313-52G)
Acer Swift 3 (SF313-52G)

Ceny, konfigurace a záruka

Testovaná konfigurace je nejlevnější dostupnou pro náš trh. Stojí 26 990,- Kč s DPH. Za stejnou cenu je také konfigurace s Intel Core i5 1035G1 (tedy se silnější integrovanou grafikou), ale bez dedikovaného grafického čipu a s firemní verzí Windows 10 (Pro). Dražší konfigurace nabízejí i Intel Core i7-1065G7, jehož integrovaná grafika je už jen o 20 % slabší než NVIDIA GeForce MX350, více operační paměti a větší SSD. Všechno dohromady a včetně Windows 10 Pro vyjde v nejdražší konfiguraci na 35 590,- Kč s DPH.

Všechny konfigurace mají dvouletou záruku s opravou v centrálním autorizovaném servisu Acer, který sídlí v Brně. Přeprava zařízení kurýrem je v rámci reklamace hrazena ze strany servisu.

Závěr

13,5“ Acer Swift 3 nové generace má většinu předpokladů k tomu, aby se stal velmi oblíbeným produktem. Má příznivou cenu a velmi zajímavý 3:2 displej, který je pro mnoho činností vhodnější než filmový poměr 16:9. Vypadá stylově, vydrží dlouho na baterii, nabízí dobrý výkon v kompaktním provedení a na jeho klávesnici je radost psát.

V některých detailech však působí také nedotaženě. Několik restartů s chybou BSOD při uspávání a probouzení může být klidně zapříčiněno i Windows 10 a jeho často neodladěnými aktualizacemi, takže tady nechci vynášet nějaké soudy. Pískání ventilátoru v zátěži a displej, který bliká na pouhých 200 Hz, jsou však problémy, které mohou používání tohoto notebooku výrazně znepříjemnit. Notebooků s pískajícími ventilátory dostáváme do redakce spousty, takže to není takové překvapení, a problém mnohdy není tak zásadní, pokud stroj slouží hlavně pro kancelářskou práci. 200 Hz PWM u diodami podsvíceného displeje je však tak nízká hodnota, že dokáže vyvolat už po desítkách minut používání bolesti hlavy a rychlou únavu očí (samozřejmě ne u každého – někdo bude více imunní). Doufejme, že Acer tento nedostatek v nějaké další verzi opraví, protože mimo něj by šlo o výborný displej.

Klady a zápory

+ kvalitní 3:2 displej s vysokým rozlišením
+ dlouhá výdrž na baterii
+ pohodlná klávesnice

- blikání displeje na 200 Hz
- pískání ventilátoru v zátěži
- tiché reproduktory

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Recenze

Diskuse