RECENZE: Acer Swift 3 (SF313-52G) - 13.5'' notebook s 3:2 LCD, dostupný a tenký, s dedikovanou grafikou

29. 4. 2020 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Už je to dávno, co se přešlo na širokoúhlé displeje s poměrem stran 16:10 a následně na ještě širokoúhlejší „filmové“ 16:9. Bylo to primárně hnané trhem s televizory a mnozí to při práci nijak neocenili. Před lety se postupně začaly objevovat stroje, které mají poměr stran obrazovky 3:2, ale většinou šlo hlavně o drahé počítače. Nyní Acer takový displej použil i v relativně dostupném standardním notebooku pro masy. 13,5“ verze nové generace Swift 3 používá procesory Intel 10. generace a může být volitelně vybavena i dedikovaným grafickým čipem.

Acer Swift 3 (SF313-52G) - 13.5'' notebook s 3:2 LCD, dostupný a tenký, s dedikovanou grafikou

Základní popis

Dobíhající generace Swift 3 byla na trhu velmi oblíbená. Šlo o základní z modelů klasických notebooků, které však oproti Aspire nabízejí stylovější vzhled a tenčí (obvykle kovové) provedení. Nová generace přináší 13,5“ verzi, která se od větších liší použitím méně širokoúhlého displeje, díky čemuž působí ještě o něco kompaktněji, přestože displej navzdory menší úhlopříčce nabízí větší plochu.


V zavřeném stavu má počítač rozměry 303 x 234 x 16-21 mm a váží pouhých 1,18 kg. Jde tak o zařízení, které přímo vybízí k častému nošení.

U nás prodávané konfigurace jsou výhradně stříbrné. Notebook má kovové provedení a s výjimkou displeje jsou všechny povrchy matné a netrpí na snadno viditelné otisky nebo nečistoty. Displej je jedinou lesklou komponentou a není překrytý ochranným sklem (není dotykový).


Základna nabízí velmi slušnou mechanickou odolnost. Víko je znatelně ohebnější a při kroucení za rohy nepůsobí příliš jistě. Proti tlaku na vnější stranu víka je však displej chráněn dostatečně a nedochází u něj k vlnění barev vlivem mechanického namáhání. Celkově mechanickou odolnost hodnotím jako dobrý průměr.

Kloub víka je možné otevřít až do úhlu plných 180 °. Jeho tuhost je taková, aby bylo možné stroj otevřít jednou rukou. Je však nutné jedním z prstů ze začátku přidržovat i základnu, která má tendenci ke zvedání (asi do 20 °).



Na levém boku počítače je konektor Thunderbolt 3 ve formě USB-C, který zároveň podporuje také protokol USB 3.2 Gen2 (10 Gb/s), přenos obrazu a nabíjení notebooku (například z USB-C monitoru nebo dokovací stanice). Vedle něj se nachází ještě jedno USB (tentokrát však klasické USB-A 3.2 Gen1), standardní výstup HDMI a kulatý konektor napájení. Pravý bok doplňuje výbavu o pomalé USB 2.0 a kombinovaný zvukový vstup/výstup.

Z výbavy chybí vlastně jen čtečka paměťových karet a konektor pro připojení do počítačové sítě Ethernet, který je v této třídě dnes již spíše výjimkou. Oceňuji nicméně, že konektor USB-C zde podporuje úplně všechny funkce a může tedy sloužit k dokování notebooku jediným kabelem pro přenos obrazu, dat i napájení.

Recenze

Diskuse