RECENZE: Acer Swift 3 (SF313-52G) - 13.5'' notebook s 3:2 LCD, dostupný a tenký, s dedikovanou grafikou

29. 4. 2020 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Baterie


Integrovaná baterie v přední části základny má kapacitu 58 Wh. Při úplné nečinnosti umí být notebook velmi úsporný. Reálně je při nenáročné kancelářské práci a minimálním jasu možné dosáhnout na spotřebu 2,5 W, kdy vydrží mírně přes dvacet hodin. Zvýšení jasu na polovinu (což zde postačuje pro pohodlnou práci přes den) zvedne spotřebu na 4,5 W, čímž výdrž klesne na 12 hodin.

To jsou v podstatě asi největší výdrže, na které se lze dostat, pokud na notebooku budete i něco dělat. Sám jsem se reálně pohyboval okolo výdrže 6 až 10 hodin, když jsem se neomezoval v nastavení jasu, Wi-Fi jsem měl neustále zapnutou a pracoval jsem hlavně s webovým prohlížečem (včetně přehrávání videí) a MS Office. Zmíněných šest hodin jsou případy, kdy jsem provozoval hodně konferenčních hovorů přes MS Team, což obvykle zvedlo spotřebu nad 10 W. Překvapivě šlo při kancelářské práci o tu výpočetně nejnáročnější činnost.

  • Standardní* redakční měření při minimálním zatížení: 37 hod 19 min
  • Video z internetu přes WiFi, 100% jas LCD: 10 hod 42 min

[I| * Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5 procentech energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz. Výsledky při reálném provozu se mohou značně lišit, podle způsobu a intenzity využití.]

U notebooku se projevily různé problémy s režimem spánku, kdy notebook občas zůstal v podstatě aktivní. V takových situacích se pak také bránil hibernaci a obvykle to byla předzvěst pozdějšího restartu s chybou BSOD. Těch jsem si užil během několika-týdenního testování nejméně šest a obvykle se staly buďto při uspávání, nebo probouzení. Dokonce jsem nahrál i novější verzi firmware, ale tím jsem jen minimalizoval problém, kdy po probuzení nefungovala Wi-Fi (vždy do jejího vypnutí a opětovného zapnutí).

Napájení notebooku


K notebooku je přibalen 65W napájecí adaptér (128 x 48 x 31 mm), který váží 316 g dohromady s přívodním kabelem. Notebook se s jeho pomocí umí velmi rychle nabíjet, takže vybitou baterii dostanete na 90 % přibližně za hodinu. Pokud je počítač výpočetně zatížený, musí rychlost nabíjení ustoupit napájení procesoru a doba se může protáhnout až na dvojnásobek.

Recenze

Diskuse