RECENZE: Acer Swift 3 (SF313-52G) - 13.5'' notebook s 3:2 LCD, dostupný a tenký, s dedikovanou grafikou

29. 4. 2020 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Klávesnice

Rozložení klávesnice je stejné jako u 14“ verze. Jen podpůrné klávesy v krajních sloupcích jsou mírně zúžené. Na pohodlí to však nemá nějaký zásadní vliv. Hlavní vypínač sebral místo v pravém horním rohu, což způsobilo posunutí klávesy Delete a vyhození klávesy Insert (ta je dostupná jako Fn+Delete). Jako funkce Fn jsou řešeny také Home a End, které jsou přesunuty na klávesy PageUp a PageDown u kurzorových šipek.


Mechanika klávesnice je příjemná a na notebooku se píše velmi dobře. Hlučnost je spíše nižší a převažují především cvakavé zvuky.

Velkou výhradu mám ke stříbrnému provedení kláves, na kterém nejsou příliš kontrastní popisky. Vše se ještě zhorší s podsvícením. V mnoha situacích totiž bílé podsvícení kontrastu ještě ubere až do té míry, že je popiska nečitelná, a je tedy potřeba jej ručně vypínat (Fn+F8). Bílé podsvícení na stříbrných klávesách prostě není dobrý nápad a jednou za čas se o tom musí přesvědčit každý výrobce notebooků.


Podsvícení má dva stupně intenzity – poloviční a plný. Při polovičním je regulace jasu řešena pomocí PWM na ~125 Hz a notebook má zajímavou chybu, která způsobuje, že jas kláves krátce „poblikne“, kdykoli je nějaká klávesa stisknuta. Sice to ničemu nevadí, ale působí to nedotaženě. Při plném jasu k této anomálii nedochází.

Touchpad

Dotyková plocha touchpadu je mírně zapuštěná proti okolí a má hladší povrch. Řídí ji elektronika od Synaptics pracující v přesném režimu (s ovladačem přímo od Microsoftu). Plocha je velká a reaguje dobře. Pokud jde o zpoždění, jde o průměrný touchpad. Jsou i rychlejší, ale tento není nijak výrazně zpožděný, že by to přímo vadilo při práci.


Integrované tlačítko v dotykové ploše patří k těm tužším a při stisku vydává možná až zbytečně hlasité klapání.

Recenze

Diskuse