RECENZE: Lenovo ThinkPad L14 (gen1) - 14'' střední pracovní třída s úsporným osmijádrem od AMD

14. 1. 2021 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Lenovo ThinkPad L14 (gen1)
Lenovo ThinkPad L14 (gen1)

Ceny, konfigurace a záruka

Testovaná konfigurace vychází na 31 990,- Kč s DPH. Levnější konfigurace s šestijádrovými procesory AMD Ryzen 5 4500U a 8 GB RAM stojí 22 990,- Kč s DPH v případě 256 GB SSD, respektive 25 398,- Kč s DPH v případě 512 GB SSD a LTE modemu. Všechny konfigurace mají předinstalovaný Windows 10 Pro.

Délka standardní záruky se liší, pokud kupujete notebook na IČ – základní záruka pak trvá jen rok. V opačném případě trvá záruka dva roky. Lenovo nabízí i příplatkové prodloužení záruky.

Závěr

14“ Lenovo ThinkPad L14 je typickým zástupcem tradiční střední třídy business notebooků. Je primárně orientován na praktičnost a nabízí solidní mechanické zpracování i všechny běžné konektory, abyste se obešli bez redukcí. Jeho silnou stránkou je pohodlná klávesnice, které sekunduje kombinace výborného trackpointu a touchpadu. U testovaného kusu také příjemně překvapilo velmi rychlé SSD.

Naopak typickou slabší stránkou této třídy notebooků jsou horší displeje a tradičně nižší kvalita vestavěných reproduktorů. V případě reproduktorů bude zajímavé zjistit, jestli se situace v následujících letech zlepší po aktuální zkušenosti, kdy si podobné notebooky lidé hromadně odnesli na dlouhodobý home office, aby je používali ještě ve větší míře pro konferenční hovory. V případě displejů však změnu nečekám – všichni hlavní hráči v business segmentu notebooků záměrně nedávají lepší displeje do střední třídy, aby měli nějakou motivaci pro zákazníky poohlížet se i ve vyšší třídě (zde tedy ThinkPad T14). Je potěšující, že displej v tomto notebooku již je IPS, nicméně faktem je, že mnoho spotřebních notebooků za stejné peníze nabídne vyšší jas i mnohem lepší barevné podání.

Speciální zmínku si zaslouží procesor od AMD. ThinkPad L14 je dalším z počítačů, které ukazují, že aktuální procesory AMD Ryzen 4000 (U/H) mají v noteboocích hodně co nabídnout. Testovaná konfigurace nabídla zejména v zátěži všech jader takový výkon, jaký žádný 15W procesor od Intelu nabídnout aktuálně neumí bez ohledu na cenu. Nové Ryzeny mají v zátěži poměrně nízkou spotřebu, což se i v případě tohoto ThinkPadu odrazilo na schopnost podávat konstantní vysoký výkon při dlouhodobé zátěži, menším zahřívání a znatelně nižším hluku ve srovnání s běžnými konfiguracemi s procesory od Intelu. Právě třeba hlučnost v zátěži a schopnost dlouhodobě dodávat plný výkon byly ne úplně ojedinělým problémem posledních generací ThinkPadů s procesory od Intelu. V případě ThinkPadu L14 bych tedy doporučil volit variantu od AMD, protože aktuálně prodávané Intelovské varianty jsou postavené ještě na procesorech končících písmenem U, které mají technologicky blíže spíše k 8. generaci Core.

Klady a zápory

+ výborná kombinace klávesnice, touchpadu i trackpointu
+ tiché chlazení při zachování vysokého výkonu osmijádrového Ryzenu
+ výkonné SSD

- nevýrazné barvy použitého displeje
- nižší zvuková kvalita použitých reproduktorů

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru

Recenze

Diskuse