RECENZE: Lenovo ThinkPad L14 (gen1) - 14'' střední pracovní třída s úsporným osmijádrem od AMD

14. 1. 2021 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Baterie


Počítač jsem používal několik týdnů primárně pro on-line kancelářskou práci, sociální sítě a videa z Youtube. Vždy byla zapnutá a aktivní Wi-Fi a obvykle jsem měl jas nastavený na 70-100 %. 45 Wh baterie při takovém použití dosahovala dlouhodobé průměrné výdrže 5 hodin a 57 minut. Při psaní ve Wordu a maximálním jasu displeje je výdrž přibližně sedm hodin. S omezeným jasem lze dosáhnout i na devět.

Potěšující je relativně nízká spotřeba při dlouhodobé zátěži jednoho procesorového jádra (a maximálním jasu displeje). I v takovém případě tato menší baterie zvládne téměř tři hodiny provozu, přestože procesorové jádro drží 4,0 GHz stejně jako při napájení ze sítě.

  • Standardní* redakční měření při minimálním zatížení: 16 hod 9 min
  • Video z internetu přes WiFi, 100% jas LCD: 6 hod 9 min

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5 procentech energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz. Výsledky při reálném provozu se mohou značně lišit, podle způsobu a intenzity využití.

Napájení notebooku


K notebooku je přibalen 65W napájecí adaptér (119 x 47 x 29,5), který dohromady s třížilovým přívodním kabelem váží 340 kg. Kabel od adaptéru k notebooku je zakončen konektorem USB-C a dají se s ním bez problému napájet i jiná zařízení včetně konkurenčních notebooků.

Prázdnou baterii dobijete na 90 % přibližně za hodinu.

Recenze

Diskuse