RECENZE: Lenovo ThinkPad L14 (gen1) - 14'' střední pracovní třída s úsporným osmijádrem od AMD

14. 1. 2021 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Klávesnice


Klávesnice má už mnoho generací stejné rozložení kláves, které potěší předsunutým blokem kurzorových šipek a horní řadou kláves dělenou do čtveřic po vzoru stolních klávesnic. Anomálií v porovnání s ostatními notebooky je klávesa PrintScreen na místě, kde běžně bývá klávesa kontextové nabídky. Některé chybějící klávesy jsou dostupné alespoň přes skryté funkce Fn, které vám prozradí program Lenovo Vantage (například: Fn+B pro Break, Fn+P pro Pause nebo Fn+4 pro uspání počítače). Co vám ovšem ani tato aplikace neprozradí, je alternativní přístup k funkcím Home a End, pokud nechcete natahovat prsty až do horní řady kláves. Tyto funkce jsou totiž dostupné také pomocí kombinace Fn a kurzorových šipek do stran. Je překvapivě hodně notebooků, které tuto skrytou kombinaci nabízejí, ale nezmiňují se o tom ani v uživatelské příručce.

Musím pochválit velmi příjemný chod kláves. Mají naprosto jistý stisk a při psaní navíc vydávají jen jemné, tlumené klapání. Je to rozhodně jedna z těch klávesnic notebooků, kterou bych si vybral pro časté psaní dlouhých textů.

Klávesnice má bílé podsvícení, které se zapíná kombinací Fn a Mezerníku, a nabízí dvě úrovně svícení. Podsvícení má poměrně dobré provedení a diody v běžné pracovní poloze uživatele vůči notebooku neprosvítají v mezerách mezi klávesami (k tomu dojde až při pohledu na klávesnici pod úhlem menším než 30 °).


Výhradu mám k výraznému svícení indikačních diod na některých klávesách. Konkrétně jde o FnLock (přepínač primární funkce horní řady kláves pomocí Fn+Esc), ztlumení zvuku, CapsLock a vypnutí mikrofonu. Ještě několik generací zpět tyto diody měly příjemnou oranžovou a zelenou barvu, takže nerušily ani při psaní v úplné tmě. Pak se ovšem Lenovo rozhodlo pro nahrazení všech těchto diod bílými, které při práci ve tmě ruší, neboť na rozdíl od jasu displeje nejsou regulovatelné.

Bíle podsvícený je také hlavní vypínač v pravém zadním rohu. Barevně umí svítit malá dioda na levém boku, která indikuje nabíjení baterie z připojeného napájecího zdroje.


Touchpad a trackpoint

Náhradou myši je v ThinkPadech kombinace touchpadu a trackpointu. V ThinkPadu L14 tato polohovací zařízení řídí elektronika Synaptics. Dotyková vrstva touchpadu je vycentrovaná vůči středu psací části klávesnice a proti okolí je mírně zapuštěná a s hladším povrchem. Prst po ní klouže příjemně zlehka a elektronika na jeho pohyb reaguje s pouze minimálním zpožděním. Potěšilo mě provedení integrovaného tlačítka uvnitř dotykové plochy. Některé ThinkPady jej měly zbytečně tuhé a hlasité. Zde však není problém ani jedno. V nižší části plochy je možné tlačítko mačka zlehka a téměř nehlučně. Více slyšet je až tak kolem středu.

Potěšilo mě také provedení trackpointu. Jakožto člověk, který mnoho let používal ThinkPady jako své hlavní pracovní notebooky a řadu starších modelů stále má doma ve sbírce, jsem vždy vnímal, když Lenovo udělalo nějakou změnu trackpointu k horšímu (ať už jde o horší mechaniku tlačítek, nebo snahu ušetřit použitím elektroniky ELAN/Alps). K trackpointu v ThinkPadu L14 však nemám žádné výhrady. Používá se příjemně i při nastavení vysoké citlivosti, je přesný a tlačítka sice nejsou úplně nehlučná, ale k jejich stisku stačí minimální síla a dávají jasně najevo, kdy už k němu došlo.

Páčka trackpointu má tradiční červenou čepičku, která tvarově odpovídá tomu, na co jsou uživatelé ThinkPadů už tak 15 let zvyklí. Pokud tedy kupujete ThinkPady primárně kvůli kvalitnímu trackpointu, L14 je jeden z modelů, který splní tyto nároky.

Recenze

Diskuse