RECENZE: Lenovo ThinkPad L14 (gen1) - 14'' střední pracovní třída s úsporným osmijádrem od AMD

14. 1. 2021 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Jak výrobci notebooků a stále více akceptují AMD procesory v noteboocích, objevují se výkonné Ryzeny i v tradičních konzervativnějších segmentech trhu. Jedním takovým konzervativním trhem jsou i korporátní/business notebooky střední třídy. 14“ ThinkPad L14 rozšířil nabídku konfigurací a nově nabízí vedle Intelovských procesorů také šesti a osmijádrové procesory AMD Ryzen řady 4000U. Kromě toho je testovaná konfigurace vybavena také 512 GB SSD a 16 GB RAM s možností snadného rozšíření prostřednictvím volného slotu.

Lenovo ThinkPad L14 (gen1) - 14'' střední pracovní třída s úsporným osmijádrem od AMD

Základní popis

ThinkPad L14 je přesně ten typ notebooku, který fasují řadoví zaměstnanci ve středních a velkých firmách. Tedy stroj, který má design zaměřený na praktičnost, silné servisní zázemí a solidní mechanické zpracování, aby zvládl drsnější zacházení plynoucí z faktu, že majitel a uživatel stroje nejsou jedna osoba.


Ač na první pohled mohou neznalému připadat všechny ThinkPady úplně stejné, není tomu tak. Rozdíly jsou v tloušťce, ale i různých drobných detailech. Výsledkem je, že třeba ThinkPad T14 je dle mého názoru vizuálně velmi povedený, zatímco L14 mě nijak neoslovil a troufl bych si říct, že ve střední pracovní třídě jde spíše o jeden z těch usedlejších strojů, které vzhledem příliš nenadchnou. Skoro bych řekl, že v podání L14 tento vzhled působí vyloženě zastarale a výrazně to podporuje také několik centimetrů tlustý nevyužitý prostor pod displejem. Vypadá to, jako by zde byla příprava na méně širokoúhlé displeje 16:10 (které zde ovšem s jistotou nelze čekat).

Všechny povrchy počítače jsou matné. Hrubší povrch je pouze okolo displeje. Okolí klávesnice je naopak hladké a v kombinaci s černou barvou je na něm pod umělým osvětlením vidět mastnota z otisků prstů. Touchpad je proti viditelným otiskům poměrně odolný.

Mechanické zpracování počítače je na velmi dobré úrovni a odolnost plně postačuje pro každodenní nošení. Víko je mírně poddajné při kroucení za rohy, nicméně dobře chrání proti bodovému tlaku na vnější stranu. Řekl bych, že ani mírně drsnější zacházení by u tohoto ThinkPadu nemělo být problémem.


Klouby víka mají vyšší tuhost a k pohodlnému otevření počítače na stole budete potřebovat obě ruce. Samotné otevření je možné až do 180 °, takže displej dokáže být se základnou počítače v rovině.

Konektorová výbava zahrnuje na levém boku čtečku bezpečnostních karet SmartCard, slot pro nano-SIM, čtečku paměťových karet micro-SD, výstup HDMI, jedno USB v klasickém provedení (Type-A) a dvojici USB v provedení Type-C. V případě poslední dvojice ještě platí, že jeden z portů je rozšířený o speciální kontakty pro dokovací stanici (zajišťující spojení integrovaného Ethernetu s konektorem v dokovací stanici) a jeden podporuje také rychlejší přenosy USB 3.2 Gen2 (10 Gb/s). Na pravém boku už najdete akorát druhé klasické USB a kombinovaný zvukový konektor (vstup/výstup).



Pokud jde o množství nabídnutých rozhraní, nemám žádné výhrady. Horší je to s pozicí klasických USB, kdy je pouze jedno na každé straně. Zejména to na pravé straně by bylo mnohem praktičtější, kdyby bylo umístěno více vzadu – takto je přesně tam, kde většina lidí bude mít ruku, s případně připojenou myší.

Ačkoli aktuální procesory AMD Ryzen nepodporují výkonné rozhraní Thunderbolt 3, v případě ThinkPad L14 nejde o nevýhodu v porovnání s konfigurací založenou na Intelovských procesorech, neboť v této řadě Lenovo Thunderbolt 3 vůbec nenabízí bez ohledu na použitý procesor.

Na poměry 14“ notebooků je dnes již ThinkPad L14 spíše z těch větších, pokud jde o půdorysné rozměry (331 x 235 mm), neboť dnes již řada notebooků nabízí mnohem tenčí rámeček okolo displeje. Tloušťka zavřeného počítače je přesně na úrovni těch, které mají plnou konektorovou výbavu – je totiž tlustý tak akorát, aby se do něj vešel konektor pro připojení do počítačové sítě (21,5–24,5 mm).

Hmotnost 1,68 kg odpovídá plně vybaveným 14“ pracovním notebookům. Nejde sice o nějaký extrémně tenký a lehký ultra-mobilní počítač, ale ani s touto hmotností se nemusíte bát, že by se rychle na zádech pronesl.

Recenze

Diskuse