RECENZE: Acer Nitro 5 (AN515-44) - 15'' střední třídy, na hraní i práci, s velmi výkonným procesorem AMD

27. 10. 2020 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Acer Nitro 5 (AN515-44)
Acer Nitro 5 (AN515-44)

Ceny, konfigurace a záruka

Testovaný model notebooku Acer NITRO 5 naleznete pod označením AN515-44. Testovaná konfigurace (AN515-44-R69C, NH.Q9HEC.001) AMD Ryzen 7 4800H, 16 GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 1650 Ti, 1 TB SSD M.2 PCIe NVMe, Windows 10 Home, je tou vyšší ze dvou nabízených v ČR (s novými Ryzeny) a stojí 31 590,- Kč s DPH. Nižší konfigurace (AN515-44-R6TE, NH.Q9HEC.003) stojí o pět tisíc méně a liší se slabším šestijádrovým procesorem (Ryzen 5 4600H), polovinou RAM (8 GB v jednom slotu) a polovičním SSD (512 GB).

Nejpodobnější konfigurace s procesorem Intel (modelové označení AN515-55) stojí jen o několik stovek více. Kromě procesoru (šestijádrové Core i7-10750H) je identická s testovanou. Zmíněné Core i7 nabízí podobný výkon na jedno jádro a obvykle o 20 % nižší výkon při použití všech jader.

Záruka je u všech konfigurací dvouletá s opravou v autorizovaném servisu. Centrální servis pro ČR sídlí v Brně a přeprava počítače kurýrem je řešena zdarma v rámci reklamace.

Závěr

15,6“ notebook Acer Nitro 5 sice cílí na základní herní požitek, reálně však může ještě lépe posloužit jako relativně levný notebook pro ty, kteří potřebují solidní výpočetní výkon. Zejména ve verzi s AMD nabízí za cenu blízko hranice 30 tisíc korun skvělý osmijádrový Ryzen 7, který se výpočetním výkonem při plném vytížení vyrovná znatelně dražším procesorům od Intelu. Ani testovaný Ryzen, který patří k těm nejvýkonnějším, neprodukoval příliš mnoho tepla a notebook jej dokázal vždy bez problému uchladit, aniž by chlazení muselo přecházet do nějakého hlučnějšího módu. Pro výpočetně náročnou práci je výhodou i přítomnost dvou slotů pro operační paměť (teoreticky až 64 GB) a možnost osadit dvě M.2 SSD i velký pevný disk (současně).

Celý notebook je přitom vyveden v praktickém matném provedení a jediným ergonomickým ústupkem jsou z mého pohledu tmavě červené popisky klávesnice (naopak červené podsvícení kláves vítám). Pro pracovní nasazení pak zamrzí asi také omezená implementace portu USB-C, který nepodporuje ani nabíjení (což by se ještě dalo pochopit) a ani přenos obrazu. Pokud by tedy měl počítač sloužit s externími periferiemi, znamená to připojování tří různých kabelů (USB, HDMI, napájení).

V případě herního nasazení je pozitivem 144Hz displej (byť rychlostí změny polohy krystalů zrovna nevyniká) a dedikovaný grafický čip GeForce GTX 1650 Ti, který stačí k hraní většiny dnešních her, pokud nevyžadujete vysokou úroveň detailů. Velká očekávání (nebo raději žádná) nemějte od integrovaných reproduktorů – hrají potichu a kvalitou určitě neokouzlí.

Nitro 5 není bez kompromisů, ale za to, kolik stojí, umí nabídnout velmi solidní univerzální počítač nejen pro hráče s omezeným rozpočtem, ale také pro ty, kteří místo hraní potřebují přenosný stroj s vysokým výpočetním výkonem, kvalitním chlazením a dobrými možnostmi rozšíření paměti i úložiště.

Klady a zápory

+ vysoký procesorový výkon a poměrně tiché chlazení i při zátěži všech jader
+ většinou tiché chlazení (alespoň dokud je zatížen pouze procesor)
+ velké možnosti rozšíření diskového úložiště (2x M.2 a 1x 2,5“ SATA)

- USB-C je pouze Gen1 (nižší rychlost) a bez podpory přenosu obrazu
- podprůměrný zvuk integrovaných reproduktorů
- problematický NVIDIA Optimus při častém připojování a odpojování externího monitoru (běžná vlastnost napříč značkami)

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Recenze

Diskuse