RECENZE: Acer Nitro 5 (AN515-44) - 15'' střední třídy, na hraní i práci, s velmi výkonným procesorem AMD

27. 10. 2020 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Klávesnice


Klávesnice má u notebooků Nitro rozložení, které Acer už nějakou dobu používá. Oceňuji u ní dělení horní řady funkčních kláves do bloků po čtyřech, které jsou odděleny výraznými mezerami. Naopak velkou výhradu mám k posunutí čtveřice kláves pro pohyb v dokumentech (Home, PageUp…) o jeden sloupec doleva kvůli hlavnímu vypínači. Je tím posunuta i klávesa Delete na jiné než obvyklé místo, a běžně jsem tak místo ní omylem mačkal Home.

Výhradu mám také ke zbytečně nestandardnímu provedení numerického bloku. Kvůli klávese Nitro (pro spuštění aplikace, do které většinou není potřeba chodit) se posunul NumLock a kvůli tomu i všechny znaménkové klávesy na úkor velikosti klávesy „+“. Pokud používáte numeriku „naslepo“, nejspíš se budete pořád divit, proč vám kalkulačka počítá něco jiného, než byste chtěli, ze začátku určitě, než si zvyknete.


Pro hráče zde byla snaha udělat kurzorové šipky v plné velikosti, což je na úkor šířky pravého Shiftu a numerické nuly.

Mechanika kláves je poměrně dobrá a díky jejich přesnému chodu lze na notebooku psát pohodlně i dlouhé texty. Při stisku klávesy jen tlumeně klapají, tedy s výjimkou Mezerníku, který je cvakavější. S větší snahou lze psát velmi tiše.

Herní zaměření se projevilo na tmavě červených popiskách kláves, které považuji za nepříliš praktické kvůli nízkému kontrastu. I přes den nakonec zjistíte, že je nejlepší nechávat podsvícení kláves (taktéž červené) neustále naplno, aby byl kontrast popisek v rámci možností co nejvyšší.

Diody podsvícení lze nastavit ve čtyřech úrovních jasu, nebo je úplně vypnout. K prosvítání diod mezi klávesami v běžné pracovní poloze uživatele vůbec nedochází. Největší prosvítání je patrné při pohledu na notebook z boku – to se ovšem týká většiny notebooků. Z hlediska omezení prosvítání tedy hodnotím Nitro 5 jako jeden z lepších notebooků.


Klávesnice není vybavena žádnými indikačními diodami – ani pro zámky kláves CapsLock a NumLock. Jediné dvě indikační diody jsou mezi panty víka. Jsou dvoubarevné (modrá, červená) a informují o zapnutí (uspání) počítače a nabíjení (nabití) baterie. Já si je během používání musel přelepit páskou, protože při práci za tlumeného světla, případně v úplné tmě bylo modré světlo diody přímo mířící do obličeje až nepříjemně silné.

Touchpad

Touchpad používá elektroniku ELAN a snímání má viditelné zpoždění. Není ovšem tak výrazné jako u jiných touchpadů ELAN, což je nejspíš způsobeno vyšší rychlostí snímání kvůli 144Hz displeji.

Dotyková plocha je mírně zapuštěná proti okolí a má velmi hladký povrch, po kterém prst krásně klouže. Integrované tlačítko v dotykové ploše je možná až zbytečně tuhé a při mačkání hlasitě klape.

Recenze

Diskuse