RECENZE: Acer Nitro 5 (AN515-44) - 15'' střední třídy, na hraní i práci, s velmi výkonným procesorem AMD

27. 10. 2020 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Nové procesory od AMD se postupně dostávají do většího množství notebooků a díky až osmi procesorovým jádrům mohou nabídnout do té doby nevídaný výkon při specifických aplikacích. Testované Nitro 5 je domácí notebook střední třídy, který v této konfiguraci nabízí jak osmijádrový Ryzen, tak grafiku GeForce 1650 Ti, 144Hz displej a 1 TB SSD. Cena je přitom jen mírně přes 30 tisíc s DPH.

Acer Nitro 5 (AN515-44) - 15'' střední třídy, na hraní i práci, s velmi výkonným procesorem AMD

Základní popis

Model Nitro 5 představuje vstupní model do herních řad notebooků od Aceru. Jeho černé provedení s ostře řezanými liniemi působí poměrně decentně, snad jen s výjimkou zadních výdechů, které jsou částečně vyvedené v červené barvě a snaží se naznačit, že „tady je výkon“. Dalším prvkem, který naznačuje určité zaměření na hráče, jsou červené popisky kláves a celkově červené podsvícení klávesnice. Pokud si ovšem odmyslíte tyto dva designové prvky, není počítač zas tolik odlišný od výkonných notebooků pracovních řad, neboť je celý vyveden v praktické matné povrchové úpravě a působí relativně kompaktně.


Mechanické provedení plastové základny je na solidní úrovni. Pokud se na ni nesnažíte tlačit velkou silou kolem prostředku klávesnice, prakticky nedochází k nějakému prohýbání. U víka je situace o něco horší. Vnější strana se sice tváří kovově, ale jde rovněž o plast, takže při kroucení víka za rohy nebo větším tlačení na vnější stranu dochází k vlnění barev na displeji. V rámci spotřebních notebooků to není daleko od průměru a běžného používání a častého nošení bych se nebál. Jen bych se vyvaroval drsného zacházení. Celkově počítač stále působí solidním dojmem.


Klouby víka kladou odpor tak akorát, aby bylo možné notebook otevřít jednou rukou a nezvedala se při tom spolu s víkem i základna. Maximální úhel otevření je cca 145°.


Vzhledem k tomu, že jde o notebook plné tloušťky, nabízí větší množství konektorů. Na levém boku jsou dvě standardní USB (Type-A), kombinovaný zvukový konektor a připojení do počítačové sítě LAN. Pravý bok přidává ještě obrazový výstup HDMI a dvě další USB, z čehož jedno je USB Type-C. Napájecí konektor je jako jediný umístěn na zadní straně.


Všechna čtyři USB jsou verze 3.2 Gen1 a nabízí tedy rychlost 5 Gb/s. V případě USB Type-C je velká škoda, že neumožňuje přenos obrazu, ani žádnou jinou nadstandardní funkci, kterou by mohlo mít (vyšší rychlost, nabíjení).

Marně byste na počítači hledali čtečku paměťových karet. Na tu se v poslední době nehraje už ani u notebooků této velikosti.

Počítač má v zavřeném stavu rozměry 263 x 260 x 24,0-27,5 mm a váží 2,18 kg. Zejména jeho tloušťka je větší než u kancelářských notebooků se stejně velkým displejem, ale půdorysné rozměry jsou stále dobré. Hmotnost je mírně vyšší, ale notebooky s grafickým čipem střední třídy a 45W procesorem se pohybují na podobných hodnotách.

Recenze

Diskuse