RECENZE: Acer Nitro 5 (AN515-44) - 15'' střední třídy, na hraní i práci, s velmi výkonným procesorem AMD

27. 10. 2020 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Baterie


Počítače je vybaven integrovanou lithiovou baterií s kapacitou 57 Wh, což je v dnešní době běžná hodnota i pro tenčí a úspornější modely. Notebook jsem používal několik týdnů na takovou tu běžnou kombinaci on-line kancelářské práce (MS Office, Teams, hromada webových aplikací), prohlížení webových stránek, sledování videí na Youtube a psaní článků. Reálná výdrž stroje v takové situaci s Wi-Fi a displejem obvykle mezi třetinou a dvěma třetinami jasu byla vždy mezi pěti a necelými sedmi hodinami provozu na jedno nabití. Spodní mez byla typická pro situace, kdy měl displej vyšší jas a já potřeboval něco rychle dodělat (každou chvíli načítání nové stránky v prohlížeči, spousta scrollování…). Horní mez byla naopak typická pro nižší jas displeje a večerní psaní článků ve Wordu.

Abyste ovšem dosáhli takových hodnot, je potřeba, aby nebyla aktivní dedikovaná grafika od NVIDIE. Pokud z nějakého důvodu zůstane grafika napájená (třeba proto, že jste předtím používali notebook s připojeným externím monitorem), je spotřeba ve výše zmíněném použití o ~20 % vyšší, což znamená přibližně o hodinu nižší výsledky.

  • Standardní* redakční měření při minimálním zatížení: 14 hod 59 min
  • Video z internetu přes WiFi, 100% jas LCD: 5 hod 56 min

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5 procentech energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz. Výsledky při reálném provozu se mohou značně lišit, podle způsobu a intenzity využití.

Napájení notebooku


Přibalený napájecí adaptér (180 x 69 x 25 mm) má výkon 135 W a dohromady s třížilovým přívodním kabelem váží 442 g. Notebook s ním dokáže nabít prázdnou baterii na 90 % za necelé dvě hodiny. Nabíjecí výkon je poměrně konzistentní a k mírnému omezení dojde až při intenzivní zátěži procesoru i grafického čipu současně.

Recenze

Diskuse