RECENZE: Acer Swift 3X - 14'' s dlouhou výdrží a dedikovanou(!) grafikou Intel Iris Xe MAX

28. 4. 2021 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: J Z


Chlazení a provozní hluk

Procesor i grafická karta sdílejí dvojici heat pipe, které vedou k hlavnímu chladiči s jedním ventilátorem. Tento ventilátor nasává vzduch perforovanou části na spodku a částečně také přes klávesnici. Následně jej prohání přes žebrování chladiče ven výdechem v zadní části základny. Oproti jiným notebookům není výdech chlazení maskován tak, aby jej z pracovní pozice uživatel neviděl. Místo toho jsou otvory výdechu v zadní části namířené šikmo nahoru, takže je ohřátý vzduch foukán převážně nahoru ještě před víkem a ne za notebook směrem do víka.

Spodní hrana víka nadzvedne při otevření notebooku zadní část základny, čímž umožní lepší nasávání vzduchu přes její spodek. Toto řešení funguje dobře s výjimkou situace, kdy používáte notebook otevřený jen asi v úhlu 45-60 °. V takové chvíli jednak není vůbec nadzvednutá zadní část základny a jednak víko brání snadnému odchodu ohřátého vzduchu, který takto stoupá přímo na displej. Běžně tak lidé notebook nejspíš nepoužívají, ale sám jsem na to přišel, když jsem si při hraní připojil jen myš a externí monitor, takže jsem si mírně sklopil víko notebooku, aby mi nepřekáželo ve výhledu. Dle teplot a hlučnosti bylo patrné, že takto přivřený notebook se chladí hůře.

Hodina provozu - mírná zátěž (dokumenty, internet, video)

Při nízkém výpočetním zatížení procesoru typickém pro kancelářskou práci a prohlížení webových stránek zůstává notebook maximálně tichý. Většinu času nemá problém držet ventilátor úplně zastavený, což se dá pochopit, když v klidovém stavu spotřebovává celý stroj včetně displeje okolo čtyř wattů (takovou hodnotu není problém uchladit pasivně).

Povrch stroje navzdory převážně neaktivnímu ventilátoru netrpí zahříváním a nemusíte se bát, že byste od tohoto notebooku položeného na klíně měli při kancelářské práci popálené nohy.

  • touchpad = 30,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,0°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,9°C
  • klávesnice vlevo = 31,1°C
  • klávesnice vpravo = 30,7°C
  • spodek maximum = 31,9°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 31,7°C
  • napájecí adaptér = 34,7°C

Hodina provozu - vysoká zátěž

Hraní her a činnosti náročné na procesor naopak dokážou povrch stroje v některých místech solidně ohřát, a to navzdory ventilátoru, který se snaží situaci zachránit i za cenu vyšších otáček. Po hodině hraní bylo výraznější teplo mimo spodku počítače také u horních řad klávesnice a v prostoru nad klávesnicí. Samotné opěrky rukou si drží neustále přijatelnou teplotu.

Ventilátor není v zátěži z nejtišších. Poslední notebook řady Swift 3 jsem měl před několika měsíci s šestijádrovým AMD Ryzen a musím říct, že verze s AMD jsou oproti těm s Intelem citelně tišší, což je vlastně logické, protože jsou v zátěži úspornější. Pokud poběží ventilátor ve vyšších otáčkách, můžete si být jisti, že notebook nepřeslechnete ani ze vzdálenosti několika metrů v místnosti s ruchem více lidí. V rámci podobně vybavených tenkých notebooků jde hlučností spíše o průměr. Vadí mi především výrazně svištivý zvuk, který se z útrob počítače v takových chvílích ozývá.

Krátkodobé zátěže procesoru dokáže notebook vykrýt bez nutnosti roztočit ventilátor do vyšších otáček, takže za normálních okolností jsem o chlazení vůbec nevěděl. Prakticky jedinou situací, kdy došlo na intenzivní chlazení, bylo v mém případě hraní her.

  • touchpad = 32,5°C
  • levá strana pod klávesnicí = 34,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,7°C
  • klávesnice vlevo = 40,7°C
  • klávesnice vpravo = 39,9°C
  • spodek maximum = 41,7°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 44,6°C
  • napájecí adaptér = 43,3°C

teplota okolí při měření: 25°C

Vytížení jednoho jádra CPU


Při zátěži jednoho jádra se takt procesoru pohybuje okolo hodnoty 4,2 GHz (TDP ~15 W) a teplota vystoupá těsně pod hodnotu 80 °C. Podávaný výkon dokáže procesor udržet neomezeně dlouho.

Vytížení všech logických jader CPU


Prvních 20 sekund je procesor schopný pracovat s taktem 3,7 GHz a TDP až 37 W, ale jakmile dojde k jeho ohřátí na téměř 90 °C, postupně se výkon omezí na ustálených 3,5 GHz a TDP 30 W, což je naprosto luxusní hodnota s ohledem na to, že notebook tento výkon dokáže podávat opět neomezeně dlouho.

Vytížení CPU + 3D GPU


Při kombinovaném zatížení grafiky a dvou jader procesoru dochází ke snížení taktu procesoru na 2,8 GHz, kdy se procesor drží na teplotě mírně nad 70 °C. TDP procesoru je omezeno na 11 W, neboť zbytek si pro sebe vezme dedikovaný grafický čip.

Recenze

Diskuse