RECENZE: Acer Swift 3X - 14'' s dlouhou výdrží a dedikovanou(!) grafikou Intel Iris Xe MAX

28. 4. 2021 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Acer Swift 3X
Acer Swift 3X

Ceny, konfigurace a záruka

Na našem trhu jsou oficiálně nabízeny dvě konfigurace. Zde testovaná je tou nižší a stojí 25 990,- Kč s DPH. Vyšší konfigurace nabídne silnější procesor Core i7-1165G7 a SSD s kapacitou 1 TB, nicméně stojí o šest tisíc více. Obě konfigurace jsou v barevném provedení „Safari Gold“.

Příplatek za verzi s dedikovanou grafikou (Swift 3X) je oproti klasickému modelu Swift 3 jen dva tisíce. Přitom Swift 3X má kromě dedikované grafiky také rozhraní Thunderbolt4, takže se tento příplatek z mého pohledu určitě vyplatí.

Bez ohledu na zvolenou konfiguraci má počítač dvouletou záruku s opravou v autorizovaných servisech. Pro ČR a Slovensko sídlí centrální servis v Brně a převoz notebooku je v rámci reklamace hrazen servisem.

Závěr

14“ Acer Swift 3X je v mnoha ohledech skvělou volbou v ceně mezi 20 a 30 tisíci korun, pokud hledáte univerzální, dobře zpracovaný notebook na časté nošení. Při běžné práci umí být velmi tichý, vydrží celý pracovní den na jedno nabití baterie a jeho full-HD IPS displej svítí stabilně bez PWM blikání, takže nezatěžuje oči ani při delší práci. Nová dedikovaná grafika od Intelu sice ve hrách odpovídá pouze nižší třídě (kam ostatně i míří), ale při výpočtech a kódování videa překoná i podstatně silnější soupeře. Díky chytrému sdílení kapacity chlazení mezi procesorem a grafickým čipem zvládá notebook při čistě výpočetní zátěži držet vysoký výkon dlouhodobě, což u spousty podobně tenkých notebooků neplatí.

Vysoký výkon je vykoupen méně příjemným zvukem chlazení při dlouhodobé intenzivní zátěži. Nevýhodu zatím představují také ne úplně odladěné ovladače od Intelu, které se nemusí s některými hrami, a byť vychází nové verze poměrně často, ještě není situace ideální. Z ergonomických nedostatků musím zmínit velmi tiché reproduktory, které neoslní ani kvalitou zvuku, a zbytečně tuhé tlačítko integrované v ploše touchpadu.

Celkově však hodnotím Swift 3X velmi pozitivně. Zejména v základní konfiguraci s Core i5 má přívětivou cenu s ohledem na to, kolik výkonu vlastně nabízí. Díky možnosti dokování přes Thunderbolt4/USB-C a praktickému matnému provedení z něj může být i solidní pracovní stroj.

Klady a zápory

+ dlouhá výdrž na baterii
+ možnost osadit dvě SSD
+ inteligentní sdílení TDP mezi CPU a GPU

- tiché reproduktory
- neodladěné grafické ovladače od Intelu (průběžně se zlepšuje)
- tuhé integrované tlačítko touchpadu

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Recenze

Diskuse