RECENZE: Acer Swift 3X - 14'' s dlouhou výdrží a dedikovanou(!) grafikou Intel Iris Xe MAX

28. 4. 2021 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Procesor (CPU)


Základní deska je navržena pro čtyřjádrové procesory Intel Core 11. generace, které se od 10. generace liší především přítomností širokých vektorových jednotek AVX-512 (512 bitů) a navýšením pracovních frekvencí. Testovaná základní konfigurace má v sobě Intel Core i5 1135G7 nabízející základní takt 2,4 GHz a režim turbo až do 4,2 GHz.

Na rozdíl od stále prodávaných procesorů končících písmenem U, jsou procesory s G v názvu vybaveny podstatně vylepšeným grafickým jádrem a v případě G7 jde dokonce o jeho nejsilnější varianty. Snaha Intelu dotáhnout výkon konkurence zvednutím taktů procesoru namísto přidávání dalších jader sice byla úspěšná, ale je to za cenu TDP na hodnotě 27 W. Je to tedy logicky vykoupeno větším množstvím tepla při zátěži procesoru. Na druhou stranu, i toto Core i5 se může pochlubit výborným výkonem při zátěži pouze jednoho jádra.

HWinfo Single-Thread mód (zatíženo jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 104834
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 20556

HWinfo Multi-Thread mód (zatížena všechna jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 402520
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 128087

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 2,26 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 10,25 pts
  • Multiprocessor Speedup: 4,54

Cinebench R15

  • Rendering (Single CPU): 201 cb
  • Rendering (Multiple CPU): 913 cb
  • Multiprocessor Speedup: 4,53

Cinebench R20

  • Rendering (Single CPU): 500 cb
  • Rendering (Multiple CPU): 2300 cb
  • Multiprocessor Speedup: 4,60

Cinebench R23 (základní test / 10 minut opakování)

  • Rendering (Single CPU): 1374 / 1376 cb
  • Rendering (Multiple CPU): 5917 / 5767 cb
  • Multiprocessor Speedup: 4,31

Testy 3D Mark – CPU

  • 3DMark 11 – Physics: 11832
  • Fire Strike – Physics: 12350
  • Time Spy – CPU: 4292
  • Night Raid – CPU: 8255

U testovaného notebooku se projevila velká výhoda, která spočívá v inteligentním sdílením chladícího výkonu notebooku. Kombinace procesoru a dedikovaného čipu je dle Intelu designovaná na notebooky se schopností chladit souhrnně TDP 35 W. Procesor samotný má TDP 27 W a grafický čip k tomu TDP 25 W. Oba čipy spolu komunikují tak, aby celkových 35 W sdílely s dosažením maximálního možného výkonu.

Zatímco běžně u notebooků s procesory Core 11. generace vídám problém, kdy po pár minutách zátěže dojde kvůli vysokým teplotám ke snížení výkonu a TDP někam na úroveň 18-23 W, zde procesor v případě zátěže (bez aktivní dedikované grafiky) neměl problém držet TDP okolo 30 W dlouhodobě. Díky tomu podává dlouhodobě stejný výkon jako při krátkodobých testech. Navzdory osazení „pouze“ Core i5 může mít při dlouhodobé zátěži lepší výsledky než jiné notebooky s Core i7. Výkon všech čtyř jader je díky vysokému taktu na úrovni nejlepších úsporných šestijádrových AMD Ryzen 5 generace 4000.

Operační paměť (RAM)

Operační paměť je ve všech konfiguracích integrovaná přímo na základní desce. Jde o typ LPDDR4X běžící na efektivním taktu 4267 MHz a zapojený tak, aby využil plnou šířku paměťové sběrnice procesoru (128 bitů). V případě pamětí tohoto typu pracuje procesor v režimu quad-channel (4x32 bitů).

Všechny konfigurace pro ČR jsou vybaveny 16 GB operační paměti a tuto paměť není dále možné rozšířit. Oceňuji, že Acer dal 16 GB již do základní konfigurace, neboť v této ceně se ještě objevují i notebooky, které mají pouze 8 GB (opět bez možnosti rozšíření), což mi u jakéhokoli notebooku za více než 20 tisíc přijde jako příliš málo. Zejména s tím, jak se v posledních letech rozrostly programy, které jsou ve skutečnosti jen zabalené webové stránky, nároky na paměť na všech platformách skokově stouply.

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 20946 MB/s

Ukládání dat (SSD, HDD)

SSD


Počítač je vybaven rovnou dvěma sloty pro SSD typu NVMe M.2. V základní konfiguraci je jeden ze slotů osazen 512 GB SSD, které výkonově spadá do průměru v rámci řešení přímo připojených ke sběrnici PCIe.

Na rozdíl od operační paměti, úložný prostor lze díky přítomnosti standardních slotů snadno rozšířit, a to jak výměnou osazeného SSD, tak přidáním dalšího. Podobnou možnost bych ocenil u každého notebooku. Zvlášť dnes, kdy sloty M.2 zabírají tak málo místa.

Síťová konektivita

Osazený bezdrátový adaptér od Intelu podporuje standard 802.11ax (Wi-Fi 6) a Bluetooth 5.2. Počítač spoléhá čistě na bezdrátové spojení, neboť klasický kabelový Ethernet byste v něm hledali marně. Pokud jej potřebujete, budete si muset dokoupit externí adaptér pro rozhraní USB, případně Thunderbolt.

Příjem signálu bezdrátových sítí byl během testování naprosto bezproblémový a notebook dokázal udržet stabilní připojení i v místech, kde už jiné notebooky mívají problém.

Rozborka


Notebook drží pohromadě dvanáct stejných šroubů s hvězdicovou hlavou. Kovové víko těsně lícuje se základnou, nicméně v oblasti pantů jej lze relativně snadno podebrat – pak už jde rozebírání snadno. Rozborku hodnotím jako středně složitou, spíše snazší. Uživatelsky lze vyměnit modul bezdrátové komunikace, baterii a SSD (případně přidat další SSD).

Zkušený uživatel bude mít snadný přístup k demontáži chlazení.

Recenze

Diskuse