RECENZE: Acer Swift 3X - 14'' s dlouhou výdrží a dedikovanou(!) grafikou Intel Iris Xe MAX

28. 4. 2021 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Baterie


Vestavěná Li-Pol baterie má kapacitu nadstandardních 57 Wh, což v kombinaci s úspornými komponentami dává naději na dlouhou výdrž. Swift 3X je schopný zvládnout celý pracovní den na baterii – experimentálně jsem to ověřil: dvě hodiny Zoom meetingu, dvě hodiny vzdálené plochy (která je kvůli neustálé komunikaci náročnější než práce lokálně) a zbytek kombinace webových aplikací a MS Office vedly dohromady k nutnosti připojit napájecí adaptér po 8 hodinách a 45 minutách. Za celou dobu jsem se nijak neomezoval v jasu displeje, ani jsem se nevyhýbal úlohám náročnějším na výkon procesoru.

Průměrná výdrž včetně všech mých experimentů zahrnujících i hraní 3D her bez připojeného napájení byla po dvou týdnech používání sedm hodin. Při pouhém psaní ve Wordu a sníženém jasu displeje se můžete dostat klidně na 15 hodin provozu na jedno nabití. Podle zvoleného jasu displeje se klidová spotřeba zapnutého stroje připojeného do Wi-Fi sítě pohybuje mezi 2,0 a 4,5 W.

Pokud dojde na hraní náročných her, které vedle procesoru zaměstnají i dedikovaný grafický čip, počítejte se spotřebou stroje (s plným jasem) až 47 W, což znamená přibližně jednu hodinu a deset minut provozu do vybití baterie.

  • Standardní* redakční měření při minimálním zatížení: 32 hod 12 min
  • Video z internetu přes WiFi, 100% jas LCD: 9 hod 14 min

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5 procentech energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz. Výsledky při reálném provozu se mohou značně lišit, podle způsobu a intenzity využití.

Napájení notebooku


K notebooku je přibalen až nečekaně malý 65W napájecí adaptér (120 x 51 x 28,5 mm), který dohromady s třížilovým přívodním kabelem váží 320 g. Pokud je notebook vypnutý, anebo jen minimálně zatížený, je možné baterii nabíjet výkonem 42 W a k nabití prázdné baterie na 90 % dojde přibližně za jednu a čtvrt hodiny. Pokud však notebook výpočetně zatížíte (například hraním moderních 3D her), klesne nabíjecí výkon na pouhých 9 W, takže stejné dobíjení se potáhne přes pět hodin.

Recenze

Diskuse